Kiskunfélegyháza GPortál, a város hírportálja
Menü
 
PETŐFI SÁNDOR
 
Helytörténet
 
FIDESZ-KDNP-NEMZETI FÓRUM

Kapus Krisztián

Kiskunfélegyháza város polgármestere

 
Programok - Események

 Katt a képre!

 
Félegyházi honlapok
 
Önkormányzat
 
Testvérvárosok
 

 

Kiskunfélegyháza térképe

 ÚTKERESŐ

 

 
Híres Félegyháziak
 
MÓRA FERENC
 
A város kitüntetettjei
 

pannon_logo.jpg

www.facultas.hu/foiskola/foiskola.html

 

 
Média
 

Kiskunfélegyháza időjárása 

 
Városi Strand és Uszoda
 
Sportélet Félegyházán
 
Választókörzetünk

Bács-Kiskun 5. számú választókörzet

Kiskunfélegyháza

Katt !

 

 
Környékbeli települések
 
Zsivótzky Gyula

Zsivótzky Gyula

Sportág atlétika
Születési idő 2/25/1937
Születési hely Budapest

Olimpia Helyezés Sportág Versenyszám Egyesület
1960 2 atlétika kalapácsvetés Ú. Dózsa
1964 2 atlétika kalapácsvetés Ú. Dózsa
1968 1 atlétika kalapácsvetés Ú. Dózsa SC
1972 5 atlétika kalapácsvetés Ú. Dózsa

Zsivótzky Gyula

Csermák József Helsinkiben aratott gyôzelmén felbuzdulva kapott kedvet a kalapácsvetéshez.
A stockholmi Eb-n, 1958-ban mutatkozott be nemzetközi porondon harmadik lett. A római olimpiáról ezüst éremmel tért haza. A következô Eb-n, 1962-ben Belgrádban már a kontinens legjobbja volt, és komoly reményekkel készült Tokióra. Ám súlyos gyomormûtéten esett át, 200 napot töltött kórházban 17 kilót veszített testsúlyából. Hat hónappal késôbb azonban fantasztikus akaraerejének köszönhetôen, mégis a dobókörbe léphetett az olimpián. Újabb ezüstérme a zavaró körülmények ellenére csalódást jelentett számára. A harmadik olimpiai részvétele alkalmával Mexikóban teljesült álma, olimpiai bajnok lett. Negyedik olimpiai részvétele során Münchenben az ötödik helyre szorult. 13 egyéni bajnokság, két világ- és kilenc országos rekord fémjelzi pályafutását. A közéletben is szerepet vállaló bajnokot a hazai szövetség az évszázad magyar atlétájává választotta. A nemzetközi szövetség pedig az elmúlt száz esztendô legjobb száz versenyzôje közé sorolta. A Nemzet Sportolója lett.
Jelenleg a szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, a Hagyományőrző Bizottság vezetője, a Mezô Ferenc Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Attila fia tehetséges tízpróbázó. Junior világbajnokságot nyert, már Sydneyben olimpiai résztvevô voll, Athénben a hatodik helyen végzett, a 2006-ben rendezett Európa-bajnokságon pedig a második helyen végzett.

  

Az aranyérem története

Kovács Zoltán írása

1968. Zsivótzky Gyula kalapácsvetés

Az én korosztályomnak – mondjuk úgy, az ötvenes évek elején született generációnak – korszakos, mondhatjuk úgy is, emblematikus sportolója Zsivótzky Gyula. Sokan voltak akkor ilyenek, a magyar sport ontotta a nagyobbnál nagyobb sportembereket, Kozma Picitől Balczóig, Földi Imrétől Kajdi Jánosig, fölösleges sorolni, hiszen a futballistákról, Sándorról, Albertről még nem is beszéltünk. Ezek a sportolók nem egyszerűen sikeresek voltak, hanem bálványok. A 60-as évek közepének meglehetősen bezárt Magyarországán ezek az emberek a remény, a hit és az akarattal párosuló tehetség, az akkori bezártság ellenére létező kitörési lehetőség szimbólumát jelentették, egy kisiskolás számára biztos tájékozódási pontot: lehetünk akár sikeresek is.

Mi kell a sikerhez? Hát az, amit ezek az emberek csinálnak, ahogy ezek az emberek élnek: sokat edzeni, küzdeni, megküzdeni, majd a végén győzni.

Az 1960-as, római olimpiára egyáltalán nem emlékszem. Nincsenek emlékeim, de már vannak Tokióról. Tizenkét éves voltam, s reggelente arra ébredtem, hogy mi történt Tokióban? Akkor hallottam először a Zsivótzky nevet. Zsivótzky nem győzött, második lett, viszont minden beszámoló azzal kezdődött, hogy azért is nagy eredmény ez, mert „néhány hónapja még az életéért küzdött”. Ezt nem értettem, és csak évekkel később tudtam meg, hogy egy gyermekkori operációból visszamaradt rendellenességbe csaknem belehalt. Húsz kilót lefogyott, és az olimpia évében, februárban operálták.

Az olimpia ősszel volt, Zsivótzky tavasszal ment ki először pályára:

Pontosan emlékszem: 1964. április 3-án, a Testnevelési Főiskola pályáján öltöttem ismét mezt – olvasható a Sportmúzeum honlapján - Persze, nem dobáltam kalapácsot, az összeszabdalt hasizmaim ezt nem engedték volna meg, hanem csak futottam. Száz métert - többre nem telt az erőmből. De újra elkezdtem. Fokozatosan, lassan, keserves munkával készítettem fel magam a visszatérésre. Erősítettem a hasizmomat, bordásfalon függeszkedve emelgettem a lábam, aztán tízkilós homokzsákot erősítettem rá és egyre többször ismételve végeztem a gyakorlatot. Ez már a tatai edzőtáborban történt, ahol külön főztek a részemre, eleinte diétásan, aztán pedig a kondíciómat igyekeztek az étkezéssel is feljavítani. Orvosi előírásra minden étkezés előtt kimentem a táborból és kötelezően meg kellett innom egy-egy deci vörösbort. Olyan étvágyam lett, hogy még a vasszöget is megettem volna. Elkezdtem dobálni a kalapácsot, és bár nem repült valami messzire, lassan-lassan éreztem, hogy mégis lesz értelme az olimpiai részvételnek. Júniusban, a belázasodott Eckschmiedt Sanyi előtt 66,66-os eredménnyel megnyertem a magyar bajnokságot.”

Róma után Tokióban is második lett, máig emlékezetes, ahogy a győztes Klim mellől rettenetes haraggal néz le, úgy nyilatkozott, egy hirtelen jött eső vette el az aranyát, amiért pedig olyan sokat szenvedett. Délelőtt egy szimpla esőkabát és egy akkoriban agyonreklámozott orkánkabát közül választotta az orkánt, és rosszul döntött: pillanatok alatt átázott, izmai lemerevedtek, mozgása szétesett. Akkor még nem tudhatta, hogy négy év múlva visszavág.

A mexikói olimpia előtt kilenc versenyen kilencszer kapott ki Klimtől, a versenyre azonban már jó formában érkezett, mégpedig akklimatizációs okokból, hat héttel a verseny előtt. Mindenki győzelmet várt tőle, a számolás nagyjából úgy kezdődött, hogy akkor ugye, van az öttusa egyéni, csapat, az már kettő. Vízilabda, kard egyéni, kardcsapat, az már öt, aztán ott van Zsivótzky, Balczó és így tovább. (Megjegyzem, azon az olimpián tíz aranyat nyertünk, és a nemzetek pontversenyében negyedikek lettünk az USA, a Szovjetunió és az NDK mögött.)

A mexikói olimpia volt az első, már médiaolimpiának nevezhető világverseny. Már nem csak a rádió, hanem a televízió is adott élvezhető beszámolókat, már követni lehetett a versenyeket, nem pusztán értesülni róluk.

Mindjárt elsőre 74,04-re repült a kalapács, ekkora dobással olimpiát lehet nyerni. Mint később elmondta, előny volt a számára, hogy az edzőpályára ugyanolyan kört építettek, mint amilyet a stadionban. Nem járhatott tehát úgy, mint annak idején Rómában, amikor soha nem látott, tapadós betonon kellett forogni. 
Klim is nagy formában volt, a sors úgy hozta, hogy ő dobott tizenkettedikként, Zsivótzky pedig rögtön utána, tizenharmadikként. A 13-as ezúttal nem hozott balszerencsét, sőt... Az első sorozat után az élre került, akárcsak Tokióban, de most más lett a folytatás. Klim ugyan negyedikre, 73,28-as teljesítménnyel elé vágott, de az ötödik sorozatra nagyon összejött a mozgása, technikailag hibátlan volt a forgás és aztán repült, repült a kalapács.

Tudtam, hogy nagyot dobtam, de hogy mekkorát, azt nem. Éppen akkor romlott el az elektromos eredményjelző tábla. Szemmel lehetetlenség felmérni, hogy ott, 70 méter felett egy dobás centiméterekkel kisebb-e, vagy nagyobb a másiknál. Éveknek tűntek azok a másodpercek, mire megtudtam, hogy 73,36 volt az eredményem. Túldobtam tehát Klimet! De olimpiai bajnoknak még nem érezhettem magam, hiszen neki volt még egy lehetősége a javításra. Nem tudott javítani, nyolc centis különbséggel győztem tehát, és ez az aranyat jelentette a számomra.”

Amikor ezeket a sorokat kopogom, a helsinki világbajnokságon, a tízpróbások ezerötszázas záró száma kezdődik. A mezőny elején egy Zsivoczky Attila nevű magyar versenyző, aki nem egészen öt perc múlva bronzérmet szerez a világversenyen. A vezetéknév eltérő írásmódja ellenére tudni kell: ő Zsivótzky Gyula fia. A verseny után együtt sírtak. (Attila ugyanis – édesapja tanítványaként, egyetlen magyarként – érmet hozott haza: a dobogó harmadik helyén végzett…)

 

Zsivótzky Gyula névjegykártyája:

Születési idő, hely: 1937. február 25., Budapest
Sportág: atlétika
Szakág: kalapácsvetés
Felesége: Komka Magdolna, gyermekei: Gyula (1966), Attila (1977)
Klubjai: Kiskunfélegyházi Vasas, TF Haladás, TFSE, Újpesti Dózsa
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1968, Mexikóváros), kétszeres
olimpiai ezüstérmes (1960, Róma; 1964, Tokió), Európa-bajnok (1962,
Belgrád), Eb-ezüstérmes (1966, Budapest), Eb-bronzérmes (1958,
Stockholm), négyszeres Európa-, kétszeres világcsúcstartó, Universiade-győztes (1959, 1961, 1965)
Közéleti szerepei: az ÚTE elnökhelyettese (1991-93), a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke (1999-), a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja (2005), a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának elnöke (2004)
Elismerései: Az év sportolója (1965, 1968), Magyar Örökség-díj (2000), MASZ: az Évszázad Atlétája (2000), a Nemzet Sportolója (2004), Kiskunfélegyháza és Balatonfenyves díszpolgára

 
Névnap

 


Az oldal megtekintése 1024*768 felbontással ajánlott!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Beszélgessünk barátsággal

FÓRUM

Írja meg véleményét!

 

KLIKK IDE !

 

 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Önkormányzati választás, 2006
 
Moziműsor

KATT IDE!

 
Civil szféra
 
Napi evangélium

 
Egyház
 
ZSIVÓTZKY GYULA
 
Szórakozás Félegyházán
 

www.teraszklub.hu

 
Videó

Miklya Luzsányi Mónika

Kiskun Múzeum

Élőlánc a kisiskolákért - Interjú Lezsák Sándorral

Mazsorett Együttes Napfény Csoportja Hajdúszoboszlón

Mazsorett Együttes Százszorszép Csoportja Mezőkövesden

Móra Ferenc Gimnázium bemutatkozófilm I.

Móra Ferenc Gimnázium bemutatkozófilm II.

 
Naptár
2018. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
<<   >>
 
Iskolák
 
Szolgáltatók
 
Impresszum

Tisztelt Olvasó!

Szívesen közlünk: friss helyi híreket, kulturális eseményekről ismertetőt, kritikát, sporteseményekről tudósítást, beharangozót, közölnénk civil szervezetek felhívásait, tájékoztatóit. Várjuk a leveleket és fotókat.

Kiskunfélegyháza Portál, városunk közéleti és kulturális hírportálja.

 Üdvözlettel:

szerkesztőség

 

 
Ennyien voltatok
Indulás: 2006-12-30
 
Jelenlegi látogatók

látotagó olvassa a lapot.

 

Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!